Кое е истината за дисковата херния?!

Този ФОРУМ е предназначен за вас, страдащите - да задавате въпроси и обменяте мнения и опит в областта на болката и нейното лечение.
Miron

Кое е истината за дисковата херния?!

Post by Miron »

Безспорната истина е, че кризата боли много! И общо взето никога не си напълно читав, макар че години може да си много добре. Тогава всеки се пита:"абе не направих ли грешка?" Само че като погледнеш сайтовете у нас виждаш, че всеки постинг пищи за своя случай и ти все по-малко се ориентираш за изхода. Вижте в puls.bg форума за"болка" например - всеки пише "нова тема" /боли ме ляв крак е една тема, боли ме десен крак друга/. И накрая става информационен бръм, над който власт имат само неврохирурзите: скенер, ЯМР, операция! И избягват да обясняват често ли се налага втора, недай Боже трета такава... Днес съм си играл с търсачките и на две места лепнах едно и също:

Истината е една – у нас се правят прекомерно лесно и много операции! Бях в Израел, казах че тук са искали да ме оперират и те се почудиха да се смеят ли или?! Казаха ми:“нали не се изпускаш по голяма и малка нужда? Можеш да ходиш, нямаш пареза? Тогава ти си за лечение в пейн клиника, а не за операция!” Дори ми обясниха, че проблемът не бил в самото притискане на нерва, а в дразненето му от някакви ензими… У нас единственото подобно мнение видях в http://www.bolka.bg
http://www.blitz.bg/index.php?article=18034#comments

http://bolka.bg/bg/aboutpain/kakvo-trya ... a-kherniya

Накрая реших да започна в този форум нова тема и начисто. Да видим посетители и администратори, кое ще харесат, кое не. Защото е истина, че в много форуми трият всяко друго лечение освен операцията! А сега да кажа моето мнение от личен опит и от прочетеното у нас и в чужбина. Казвам го с надеждата, че и другите ще пишат сериозно и отговорно, за да мога да науча евентуално още нещо!
При дискова херния първо търсиш пейн клиника!/така е в чужбина, виждам че вече и у нас.../ За да работи тя успешно в нея трябва да имат голям майстор или остеопат /чакръкчия/, или лазерен оператор, или иглотерапевт! Всички тези лекари могат да поставят и инжекции в гръбнака, ако искаш непременно лечение с лекарства. В този сайт прочетох нещо и за китайска гимнастика - за мен е ново и питам дали е трудно и "работи" ли?
Патиланчо

Re: Кое е истината за дисковата херния?!

Post by Патиланчо »

Чи гунът работи! Истината обаче е, че не е много лесен за научаване без учител. След това зорът е повече във вниманието, отколкото в мускулно усилие. Дори обратното - иска се силна концентрация и много разхлабване на скелета - така схванатото място под тежестта си изпуква само. Това е: ако се стараеш - печелиш. Докторът хубаво ни учи на тия работи, ама пусти мързел... :cry:
Силвия

Re: Кое е истината за дисковата херния?!

Post by Силвия »

Здравейте,
казвам се Силвия. Преди 6 г. и няколко месеца след ПТП, бях оперирана от дискова херния ниво С5 - С6 със замяна на междупрешленното пространство с костен шпам.
Напълно възстановена, хоризонтирана и биз проблеми изписана вкъщи.
Върнах се на работа, почивните дни прекарвах в планината, летните отпуски също - Рилските езера, Пирин, Родопите - пеш - преходи - без проблеми.
Не съм прекалявала, но не са били просто разходки, а целоднивни излети в планината.
През 2008 г. забременях, нормално беше всичко, по време на самата бременност обаче започнах да получавам схващания на седалищен нерв - описвам го като местоположение - не си поставям диагноза, също така схващане в областта на плешките.е Четох, че това е нормално за бременните. По времена бремеността качих 17 кг, които в момента - 11 месеца след раждането съм свалила изцяло. Не живея в България за 3 г., от които остава половината. Предстои ми отпуска в България през август и бихи искала да направя консултации с Вас и Вашия екип. Болката се върна до невъзможност да стъпя, да се наведа, да вдигна детето, да изляза ... В левия крак - усещам нагорещена жица. Активира се от към края на шестия месец на детето и все повече се учестява като периодика.
Тук, в Англия, здравната система е доста особена. Когато ме болеше като бременна ми изписваха парацетамол - обяснимо. Откакто родих - ааа забравих да спомена - след 60 часа конктракции - спешно цезарово, защото не правят УЗ повече от 2 пъти - в 12 и в 20 седмица на бременността, та - когато се оказа, че падат контракциите и тоновете - просто ме срязаха и издвадиха детето - оказа се, че е с усукана пъпна връв. Слава Богу - всички сме добре! След ацезаровото - ми изписаха Диклофенак Содиум, като ме заболи плешката - пак, като не мога да върва - пак. Просто влизам в кабинета, лекарката ме погледна както съм права до вратата и й казвам, че не мога да стъпя - и каза ИШИАС. Аз не съм гений, но все си мисля, че има доста причини човек да не може да стъпи на крака си. Както и да - след като тук живеят толкова милиони хора, явно лекарите им са прави. Опитах се да спортувам - докато правя гимнастика се чувствам супер - след това обаче .... Тук има големи красиви паркове и ходех много, но започна повече да боли и направо изпитвам страх от движението. Не съм убедена обаче, че седейки седнала - доколкото това е възможно с малко дете - е решение на проблема. Доста хаотично писах. Моля Ви кажете ми какво да направя. Тъпченето с диклофенак месеци наред обезболява, но лекува ли? Съмнявам се.
Силвия

Re: Кое е истината за дисковата херния?!

Post by Силвия »

Само пропуснах да споделя посещението при остеопати - изпуквания, разстягания, затопляне. От април - всеки месец - при влошаване - и по-често.
Настъпваха облекчения - не веднага - примерно 3 дни след процедурата.
Всеки път им правеха нещо различно. Последният път натискаха нещо по опашните прешлени. Сега вече и там ме боли.
Петя

Re: Кое е истината за дисковата херния?!

Post by Петя »

Мироне, жив да си! Заради поста ти повярвах и дойдох при д-р Р.!!! Говореха ми /на 24 г. съм/, че не се ли оперирам ще осакатея, че няма да мога нося бременност и т.н., и т.н. Нямаш идея за една седмица каква промяна настана! :lol: Ако продължава все така/ а просто чувствам как напредвам!/ и ако докторът ми помага и по време на бременност, още догодина ще го направя напук на всичко и всички... Пък нека се пръкне Мира или Миро :P Дай Боже, разбира се...
Емилия
Posts: 3
Joined: Tue Oct 12, 2010 2:16 pm

Re: Кое е истината за дисковата херния?!

Post by Емилия »

Здравейте на всички!
Изчетох всичко във форума и в интернет, и само да успея да стъпя на крака, записвам си час при д-р Руйчев! Преди време паднах по стълби и си счупих единия крак, другия е силно навехнат. Поради залежаването, дисковата херния ми се изостри. Боли ме кръста, болят ме плешките, боли ме врата, болят ме ръцете. Всяко движение е болка!
Трудно е на личните лекари да дават направления, трудно е и на лекарите да ти обърнат внимание, и понеже заплатите са им "ниски", гледаха в моя джоб. Безрезултатно като лечение за мен. Т.е. болката остана, а семейния ми бюджет изтъня! Да не ме разберете погрешно-нямам нищо против да платя за здраве или друга медицинска услуга, но поне мааалко да се почувствам по-добре! А тук навсякъде пише, че прегледа е дълъг! Дори и да няма добър резултат (надеждата винаги изпреварва очакванията), в което се съмнявам, поне внимание ще получа - сигурна съм! Вниманието и специалното отношение на лекар към пациент е едно от основните неща, които липсват на повечето български медици, мисля аз. За да подкрепя думите си, ще напиша, че съм с непрекъснати здравноосигурителни права, имам допълнително здравно осигуряване в частен фонд и застраховка "Битова и трудова злополука". Всичко това не ме спаси от даване на пари на ръка при последния ми инцидент-падането. Купих си полимерен гипс лично от лекаря и под масата, без фактура и възможност фонда или застраховката да ми ги поемат.(Слаба съм и не можах да издържа тежкия традиционен гипс, както и невъзможността да се къпя). Лекарят ме претупа набързо, взе парите и по най-бързия начин ме отпрати. Да не говорим, че разрани крака ми при свалянето на стария гипс (който, така и не разбрах защо ми сложиха, може би за да си вземат парите от НЗОК?).
Ще запиша час при д-р Руйчев, пък ще видим! Надеждата умира последна, нали?
Петя

Re: Кое е истината за дисковата херния?!

Post by Петя »

Само така Емилия! Не бой се, по-зле не бива да стане :D ! Мисля, че не бива много-много да чакаш, защото д-р Р. помагал и след травми. За диското сама се убедих вече. Много успех и бързо оздравяване!
Азъ Его

Re: Кое е истината за дисковата херния?!

Post by Азъ Его »

Честно да си кажа, не вярвах, че подобни неща помагат! Но се убедих - тук е мястото!!! Става дума за Медицина с главно "М", нищо че е различна колкото си иска 8-)
Д-р Руйчев
Posts: 146
Joined: Thu Mar 25, 2010 5:40 pm
Contact:

Re: Кое е истината за дисковата херния?!

Post by Д-р Руйчев »

Драги Патилане, нали тук искате да отговоря на личното Ви съобщение?! Приятно ми е да кажа, че 3-4 от писалите в тази тема - включително и неживеещи в България - по-късно посетиха клиниката и за всеобща радост си отидоха с добри резултати! Не е моя работа да ги разкривам зад никовете им, пък и не е интересно. Например аз подозирам, че лично "Пират Шишо" идва, макар да отричаше, че той е автор на съседна тема. 8-) Нейсе, говоря за тези които сами казаха, че са писали тук. Най-прясна е онази дама с двата контузени крака, която за съжаление три седмици е пълзяла у дома, преди да дойде и за три дни да проходи. Просто е невероятно при навяхване колко може да се спести болка, мъки и да се ускори оздравителният процес! А Вие, Патиланчо, надявам се напреднахте с чи гуна? :oops: Нали знаете, че му викат още и "Тай чи" - когато не е бойно изкуство, а оздравителна гимнастика? Желая Ви успех!
Емилия
Posts: 3
Joined: Tue Oct 12, 2010 2:16 pm

Re: Кое е истината за дисковата херния?!

Post by Емилия »

Здравейте на всички! Ник-а е моето действително име и наистина на 05.10.2010 паднах по стълби, левия ми крак е в гипс, десния-толкова навехнат и с разтегнати мускули, че две седмици слагах наколенките на дъщеря ми и така се придвижвах в къщи.От обездвижването ми се усили неимоверно много болката от дисковата ми херния и радикулита и реших да се обадя на д-р Руйчев. Той каза - идвай веднага! Да, ама не можех да поискам съпруга ми да ме носи на ръце, защото той пък си има други болести, а все някой от двамата трябваше да се грижи за детето. И така устисках на болката, докато можех горе-долу с двете патерици да отида при д-р Руйчев. Бяха минали почти четири седмици от инцидента, а аз не можех да стъпя на нито един от краката си. И двата бяха лилави и много отекли. След първото посещение в клиниката започнах да движа стъпалата си нагоре, надолу и встрани, след второто посещение можех да правя малки преходи без патерици, а след третия ден (третото посещение) хвърлих патериците изобщо. Сега още съм в болничен и в гипс, но спокойно и без болка се разхождам из къщи и дори започнах да си върша домакинските задължения. Само дето ботуша (гипса) не ми позволява за застана в правилната стойка и диското още ме мъчи. Ще кажа пак - доктора има златни ръце и след три седмици болка и мъка, само за три дни ми върна краката! Сега нямам търпение да завърша курса с последната процедура, за да махне доктора и болката в гърба! За невярващите - няма проблем да обявя телефона си, за да им потвърдя лично за ефекта от проведеното лечение.
Доктор Руйчев - благодаря, че Ви има!
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 3 guests