Защо трябва човек да се лекува ЕДНОВРЕМЕННО ЦЯЛОСТНО /холистично/

Този ФОРУМ е предназначен за вас, страдащите - да задавате въпроси и обменяте мнения и опит в областта на болката и нейното лечение.
Post Reply
Д-р Руйчев
Posts: 145
Joined: Thu Mar 25, 2010 5:40 pm
Contact:

Защо трябва човек да се лекува ЕДНОВРЕМЕННО ЦЯЛОСТНО /холистично/

Post by Д-р Руйчев »

КОПИРАМ ТОВА ОТ САЙТА, ЗАЩОТО СКОРО ПАК ИМАХ ПОДОБЕН СЛУЧАЙ...

ПАТОЛОГИЧНИ ПОРТРЕТИ
КАКВО Е ДА СЕ ЛЕКУВА “ЦЯЛОТО” У ЧОВЕКА?

Г-жа Х.Х. – 76години, 164см, 94кг. Гръмогласна.

Хиперактивна, но театрално увисва в ръцете на близките, които я въвеждат в кабинета. Идва за болки в гърба. Но май я болят краката. И най-лошото не смее да се изправи на коленете си – паднала у дома върху тях и “лежала три часа” докато някой я намери.

Интересно, как няма синки по коленете при падане с такова тегло?! Има рентгенови снимки на стари компресионни фрактури /сплесквания на прешлените от остеопороза/. Известна болница предлага веднага да оперира гръбнака. Иначе можела да се парализира или напикава. Или и двете. Оценката на оперативният и анестезиологичен риск обаче е много висока – прекаран инфаркт и белодробна емболия след друга операция. Прогнозата да се подобри качеството й на живот с тази операция е доста съмнителна. Тогава? Съгласно нашите правила тя трябва да се съгласи с Хартата на лекувания – тоест да се бори за физически контрол над тялото си и за емоционален баланс. Отговорът е театрално ДА. След което не се и опитва да се качи на манипулационната кушетка…

Най-накрая е легнала и сме сами. Коленете работят нормално за възраста, имат сила и нямат особени болки. Дори, предизвикана, се изправи сама и бавно закрачи – нещо което не можеше да направи с помоща на двама души… Разбира се, ако има пареза на гръбначните нерви това би било невъзможно! Час по късно пред дома си тя отново се свлича в ръцете на децата си. “Коленете не издържали”.

Жената има много сериозен проблем. Непреодолим! Само че житейски. Зет ѝ ипотекирал жилището – нейното и на децата му. Съвсем скоро след това загинал и оставил неизплатими дългове. Както казва тя:"Като видя внуците сега, не мога и да умра спокойна!"

Ситуация без изход. Свикнала да се справя и да командва Х.Х. се свлича. Психолозите казват – тялото вика за помощ, заради психиката.
Сега, представете си тази жена И ОПЕРИРАНА !?
Д-р Руйчев
Posts: 145
Joined: Thu Mar 25, 2010 5:40 pm
Contact:

Re: Защо трябва човек да се лекува САМО ЦЯЛОСТНО /холистично/

Post by Д-р Руйчев »

Отговарям на запитвания, покрай темата! Да, хора с паник атаки може да са доволни от посещение при нас. Защо ли?! Холистичен преглед и консултация тук, значи да се опознае историята на щитовидната жлеза и сърцето едновременно, да се прегледат резултатите от изследванията им, и всичко това да се разгледа още веднъж през емоционалният профил на пациента. Да, заместват се 2-3 специалиста, които по отделно никога не биха отделили толкова време за един човек, нито имат опит от анализ на ЦЯЛОТО. Чак след този анализ, заедно с пациента, се избира посоката на терапия.
Д-р Руйчев
Posts: 145
Joined: Thu Mar 25, 2010 5:40 pm
Contact:

Re: Защо трябва човек да се лекува САМО ЦЯЛОСТНО /холистично/

Post by Д-р Руйчев »

Ето един друг модел пациент, който не съзнава колко е дълбоко опасен за себе си...
Буквално тази седмица ми звъни мъж и казва: имам хиперакузис. Вие занимавате ли се с такива работи?!
Отговарям му да прегледа този сайт и ако одобри описаното да ми презвъни пак. "Да, аз Ви намерих в интернет, но искам да знам занимавате ли се с неприятно силно чуване и шум в ушите. Ходих при маса лекари, те даже не са чували за такова нещо. Вие занимавате ли се с подобни?!"
Явно почва да ме изпитва. Но разговорът е в реално време и само отвръщам, че според холистичната медицина нещата не се разглеждат така. Да си запише прием и за този 1 час преглед на място и консултация с документите, ще мога да отговарям какво мога и какво не мога. Чувам тон, който не търпи възражение:"Имал ли сте ТОЧНО ТАКИВА СЛУЧАИ?" Това вече е човек, който явно не го интересуват моите отговори, а търси да чуе само каквото той смята за важно. И държи да контролира ситуацията! Негово право е. Но не е за тук! - така няма да съм му полезен.
ДА ПОРАЗСЪЖДАВАМЕ ЗАЕДНО С ВАС:
Поразяваща свръхчуваемост?! - намирисва на емоционално разстройство. Бил ходил по лекари?! - какви? Семеен, УНГ и невролог сигурно. Колегите са го прегледали според своите протоколи. Кой от тях е длъжен, кой "по каса" има нужното време или някога някъде е обучаван на холистичен преглед?! Никой. Пациентът се затваря в собствената си емоционална схема за случващото се и нужното МУ лечение. Затова ми задава само този въпрос! Изобщо не може да допусне, че евентуално може да му помогне точно нещо, което НЕ МОЖЕ да му дойде на ум. Например лечение на невроза, не на уши.
Все едно е дошъл в бутиково ателие, където се работи по индивидуална мярка, а той иска да види пластмасови шаблони!
Д-р Руйчев
Posts: 145
Joined: Thu Mar 25, 2010 5:40 pm
Contact:

Re: Защо трябва човек да се лекува САМО ЦЯЛОСТНО /холистично/

Post by Д-р Руйчев »

ПОВОДЪТ СА ПРИМЕРИ С ТРИГЕМИНАЛНА НЕВРАЛГИЯ!
За да разберете този мой пост погледнете първо https://bolka.bg/bg/aboutpain/avtorski- ... na-bolkata
Помислете по модела и си представете своята история! Да, някога сте имали по-сериозно дразнене/болка по челюста и лицето. Решили сте, че е от зъб или зъболекар Ви го е казал. Следват неуспешни /защо?!/ манипулации, после невролог или недай, Боже, неврохирург /минимален процент от тази невралгия е за хирургично лечение/! Имате леки подобрения, после рецидиви и лечение с психотропни, антиепилептични и други подобни лекарства. Минават 3-4 години и все сте горе-долу в същото положение. Само че като ми се обаждате вече имате тежки неврози, лекарствени зависимости и чак тогава идва за лечение първичният проблем!
Не е имало кой да разпита какво Ви връща към рецидив - стрес, развод, скръб и прочие?! Никой не Ви е учил сами да се замислите повече емоционално разстройство /депресия, тревожност, панически пристъпи/ ли води, или действително телесно оплакване?! А точно това е ХОЛИСТИЧНОТО ЛЕЧЕНИЕ, което би имало шанс и при Вас.
Затова като ми звъннете, не се чудете, че едва ли не с приемен изпит поемам такива страдащи! Първо трябва да се освободите от тегретол, карбамазепин, трамадол и т.н. И ако успеете, можем начисто да започнем прегледи, процедури, обучение в психотехники и прочие!
Надявам се разбирате защо, нали?!
Д-р Руйчев
Posts: 145
Joined: Thu Mar 25, 2010 5:40 pm
Contact:

Re: Защо трябва човек да се лекува САМО ЦЯЛОСТНО /холистично/

Post by Д-р Руйчев »

Наскоро стана дума защо казвам ХОЛИСТИЧЕН, а не "цялостен" подход? Защото първото предполага едновременност на цялото! А иначе цялостен преглед на пациента могат да сторят офталмолог,унг, гинеколог, невролог и т.н. Само че цялото пак е парчетосано.Та затова коригирам и заглавието.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests