Термално увреждане на алвеоларен нерв

Стари теми
Post Reply
Тони
Posts: 1
Joined: Sat Jan 16, 2016 5:44 pm
Contact:

Термално увреждане на алвеоларен нерв

Post by Тони »

Здрвейте д-р Руичев, моят случай е следния:

След профилактична екстракция на здрав мъдрец през Май 2015 бе увреден т.н. алвеоларен нерв, разположен в мандибуларния канал. Загубих чувствителност в долна лява устна, няколко предни зъба и лява част на брадичката. След месец се оправиха зъбите , а 2 седмици по-късно се възвърна чувствителността в устанта след кратки сеанси със т.н. студен лазер. До края на 3ти месец нямах възстановяване на брадичката и направих 8 процедури на лазерна акупунктура след кояро ми бяха правени кратки сеанси със ниско и високоенергиен лазер плюс електростимулация (ТЕНС).

Акупунктурата бе правена цели 2 пъти на ден с 4-5 часа разлика между 2 сеанса при положение че в литературата е приете да се прави веднуж на ден максимум.

Високоенергихните лазери не се препоръчват за възстановявяне на сензорни усещания тъх като е много рисково в областта на лицето където могат да бъдат увредени допълнитело увредените нерви и зъбите над мадибуларния канал.

Електростимулацията ми причиняваше страхота болга при допир с кожата и причиняваше едночасови контракция на менталния нерв , който се чувстваше сякаш се втвърдава като камък. Докторката каза че е нормално и ще отмине бързо...

На 5-и Август по време на 5-и сеанс 3-и от предните ми зъби бяха увредени. Чувствителността им ичезна за секунди, а венците бяха полуобезчуствени - при докосване с храна или език сякаш кърфици убождат венците. Беше ми казано че ми няма нищо и че е нормално да се почувствам зле. не беше потърсена причина и лечение на това което се случи. Дкторката изглеждаше стрестната, но заяви че мога да си ходя вкъщи, да пия витамин Ц, тиоктова киселина и витамини Б и до 3 месеца съм щял да се оправя. Трябваха ми 2 седмици лицев масаж за да отпусна втвърдилата се след стимулации брадичка.

След 3 месеца се отуснаха венците ми, кото бяха много стегнати, а зъбите ми започнаха да се чувстват сякаш се клатят. Потърсих я веднага за обяснение, а то беше "радвай се, имаш т.н. активна хиперемия, което означава че след известно време без нормално кръвоснабдяване зъбите ти се хранят нормално ". Казах и че чувствам тъпа блка при хранене, каза да я игнорирам. Сле месец се видяхме отново и още по-притеснен и зачвих че нещо став ас тези зъби, сякаш пулпата им се подува и ме притеснява, тъпата болка и чувството за кухи и/или умиращи зъби беше осезаемо. КАзаха ми че съм напълно здрав и всичко е на психическа основа. Трябвало д амисля положително и да стискам зъби ако имам проблем. СНимка на зъбите и преглед бяха обявени за ненужни.

Направих си снимка след 2 седмици и излезе че имам уж леко стопяване на костта между 2 от зъбите. Според 1 стоматолог е от пародонтоза която съм имал с години, а според бивш хирург има стопяване, видно е но не е от парадонтоза, каза че вероятн ми е засегнат и нерва под зъбаза да имам такива усещания.

В литературата има изобилие от факти че високоенергийните лазери могат лесно да увредят пулпата и венците за зъбите за това имам съмнение за т.н. термално увреждане на зъбите и алвеоларние нерв. Електростомулацията също има страничен ефект при неправилни настройки за време и мощност. И 2-та уреда могат да доведът до необратимо разрушаване на периодонталния лигамент който свързва костта със зъбите и увреждане на пулпата - хроничен пулпит, който не може да бъде засечен от рентген.

Последният месец и половине чувствам проблеми с говора. Полагам усилие да говоря, но колкото по продължително е и на по висок глас толкова повече дискомфорт (опъване/подуване) чувствам с областта на зъбите и/или под тях (нерва), чувство за схващане на лявата устна ако не говоря с часове , а понякога и леко подуване на устната.

Имам съмнение за форма на тригеминална невралгия характеризираща се с постоянен фонов доскомфорт (опъване/подуване), предизвиквана от говора ми (моторните нервни влакна отговарящи за говора в областта на брадичката и лявата устна.

Мислите ли че може да повлияете чрез вашите методи на термично увреден алвеоларен/ментален и/или лицев нерв?
Благодаря ви в аванс!
Д-р Руйчев
Posts: 146
Joined: Thu Mar 25, 2010 5:40 pm
Contact:

Re: Термално увреждане на алвеоларен нерв

Post by Д-р Руйчев »

Здравейте! Разбирам, че имате проблем, но за разлика от Вас аз не мога да изказвам такива категорични увреди, диагнози и причини, защото не би било вярно. Имайте предвид, че съм виждал изтръпвания, безчувствености и дори парези,наистина само и единствено поради повишена тревожност, емоционални разстройства и прочие психогенни състояния. От друга страна за "акупунктура, лазертерапия и ТЕНС" не мога да коментирам въобще без да знам комбинацията от точки, честоти и т.н. Едно нещо мога да Ви кожа със сигурност - аз лично съм се бол два пъти в един ден след тежка травма на глезена! И слава Богу на втората нощ вече спах спокойно, а след 3 дни проходих на работа. Така че да не говорим за референтна литература, мнения на физиотерапевти научили точките по атлас и т.н.! Нещата са много по-сложни, да ги оставим за Научните конгреси и Школи. А на Вас ще Ви кажа: ако желаете елате на консултация при мен, ако желаете консултирайте се първо с качествен психолог. И имайте предвид, че не Вие ще държите под контрол този, който ще Ви помогне, а той Вас! Иначе просто няма как да стане...
Д-р Руйчев
Posts: 146
Joined: Thu Mar 25, 2010 5:40 pm
Contact:

Re: Термално увреждане на алвеоларен нерв

Post by Д-р Руйчев »

Г-н Миланов, питате ме защо толкова държа подробно да се прочете http://bolka.bg/bg/aboutpain/kakvo-e-na ... o-lechenie ?! Отговорът е прост - защото държа на добрите резултати! При нас лечението е ПЕРСОНАЛНО, а не на конвейер. Щом съм приел пациентите да са 4 души НА ДЕН/не НА ЧАС, както навсякъде другаде/ имам право да изисквам да са подготвени. Сеансите включват интервю,оглед, преглед, избор на точки, въздействие в тях, обучение, авторелаксация - докато страдащият се ориентира във всичко това и четирите посещения свършват! Защо да губим време за неща, които могат да си прочетат у дома?!
Впрочем този пост ще трябва да го копирам и в съседната тема.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests