Страхотни болки от дискова херния

Този ФОРУМ е предназначен за вас, страдащите - да задавате въпроси и обменяте мнения и опит в областта на болката и нейното лечение.
sick_boy
Posts: 1
Joined: Tue Oct 12, 2010 1:17 pm
Contact:

Страхотни болки от дискова херния

Post by sick_boy »

Здравейте. Вече без надежда някой да ми помогне, просто споделям историята си.

Мъж на 29 години, 190см, 95 кг. Отначалото на юли започнах да чувствам леко пробождане в левия крак при премминаване от седнало в изправено положение. Не му обърнах внимание, но болката се засили и започнах при всяко ставане от стол да чувствам пронизваща електрическа болка по целия ляв крак отзад. Направих си ЯМР и оттам ме зарадваха с голяма медианна към парамедианна дискова херния на L5-S1 сегмент, стенодопирна до нервните коренчета. Очевидно болката е с коренчев произход. Как се лекувах досега

1. Трима невролози - стандартни НСПВС, стероидни инжекции, блокади с лидокаин, мануална терапия, иглотерапия. Резултат нулев.
2. Престой в болница по клинична пътека 7 - инжекции, системи с манитол, дексаметазон, физиотерапия. Резултат нулев.
3. Правене на упражнения, плуване - силна болка при упражненията, плуване малко по добре, но едва мога да отида до басейна.

Болката не минаваше. Започнах да ходя трудно. На всичкото отгоре в проблемния крак ми откриха и дълбока венозна тромбоза на феморопоплитеална вена. Болнично лечение с хепарин, след това назначен синтром. Заради синтрома не мога да приемам спокойно обезболяващи и НСПВС и болката в крака ми е жестока, нетърпима. Принуден съм да нося и ластичен чорап на проблемния крак и не мога да разбера дали нямам болка и от силното стягане. Като го сваля ми е малко по леко.

Тъъй като нямам доверие на информацията в българските сайтове, съм се информирал основно от чужбина. Как лекуват там:

1. Стандартна линия на поведение при първите симптоми - НСПВС, покой, топли и студени компреси.
2. При неповлияване на симптоматиката - терапия със стероиди, по-силни (prescription) обезболяващи, препоръчва се движение.
3. При неповлияване на симптоматиката и от втората линия се пристъпва към Епидурални стероидни инжекции (до 3 ) и проследяване на клиниката.
4. След това става интересно. Възможно е да се направи операция (микроскопска дискектомия) или пациентът да премине на постоянна лекарствена терапия.

За съжаление в България няма изработени комплексни насоки (guidelines) за лечение на дисковата патология (low back pain). Всеки си лекува както си знае, без да споменавам хилядите знайни и незнайни чекръчкчии, кинезитерапевти, акупунктуристи и алтернативни лечители. В резултат на това аз четвърти месец съм с постоянни болки в крака без да може някой да ми помогне.

Консултирах се и с водещи неврохирурзи, които са за операция с оглед неповлияването от консервативното лечение, но им нямам доверие в способностите - за тях операцията ще приключи за 30-60 мин. и ще ме забравят без насоки за следоперативното възстановяване, което в цял свят е неотменна част от процеса на оперативно лечение на дисковите заболявания. Пациентите сме оставени сами на себе си.

Обмислям да пробвам и епидурални инжекции, но не зная дали оглед на антикоагулантната терапия няма повишен риск от хематом в епидуралното пространство, пък и какъв ли ще е ефектът. Просто искам болката да спре, а никой не ми казва как. Нямам отпадна симптоматика, тазоворезервоарни смущения също нямам. Ходя добре, но със силни болки. Вероятно ще се оперирам, веднъж се живее, а съобразно статистиките, микрскопската дискектомия е много ефикасна при облекчване на болкови симптими, предизвикани от коренчева компресия, причинена от хернирал диск. Страхувам се обаче от следоперативни сраствания, рецидив на хернията на това или на друго ниво, нестабилност на гръбначния стълб и последващи стабилизационни интервенции.

Ако можете да предложите нещо, ще се радвам да го чуя. Но досега нямам помощ за болката и животът ми отвратителен.
Д-р Руйчев
Posts: 146
Joined: Thu Mar 25, 2010 5:40 pm
Contact:

Re: Страхотни болки от дискова херния

Post by Д-р Руйчев »

Болно момче, аз бях същият на 33 г. При това цели 4 месеца! А бях вече специалист анестезиолог. Не се оперирах. Изчетох внимателно писмото Ви и ми е ясно, че не сте прочели сайта. Да, може да Ви направим епидурални инжекции и имат добър ефект. Ако сте на антикоагуланти обаче, рискът е определен! На толкова места съм писал: в случай като Вашият трябва и е най-безопасно да направим първо акупунктура след интегративен преглед! До една седмица и на ВАС ще Ви стане ясно раздвижват ли се нещата. През това време нищо не губите без операция. После , ако се налага недай Боже, можете и да се оперирате. И не се заблуждавайте международен guidelines за дисковата болест няма! Защото на различни места има различни клиники, методики и специалисти. Така че "най-доброто решение" се различава на различните места. Ще повярвате ли колко чужденци съм лекувал и там, и тук? Кураж и успех Ви желая!
Guest

Re: Страхотни болки от дискова херния

Post by Guest »

Д-р Руйчев, благодаря Ви за бързия отговор и отделеното време!
Цецка

Re: Страхотни болки от дискова херния

Post by Цецка »

Момче, който и да си, ако мислиш, че само с оплакване ще се оправиш много се лъжеш! Ако не си се записал вече при д-р Руйчев, просто си загубил шанс! Защото аз знам, че той има комбинации точно за лечение на венозни и дискови болки заедно, свидетелка съм на резултати при съдови болести, които другите доктори считаха за невъзможни. Повярвай ми, познавам клиниката му още когато беше в Окръжна болница в София. Изборът си е твой, но аз исках само да кажа квото знам. Здрав да си, млад си!
Guest

Re: Страхотни болки от дискова херния

Post by Guest »

Пациентите сме оставени сами на себе си.
Е това точно не е вярно при д-р Руйчев! Набива ти канчето с представи за скелета, правила на ходене, ставане, сядане - догоре! За крайният резултат се иска много и от тебе обаче...
Guest

Re: Страхотни болки от дискова херния

Post by Guest »

Аз бях при д-р Руйчев януари 2008г, след като месеци наред бях с невероятни болки. Херния на същото място Л5С1, но заседнат десен крак. От тогава криза не съм имала. Понаболява да, но болката е коренно различна от преди и след лечението. Бяха ми забранили да забременявам и раждам. Аз съм на 27г и все пак тепърва градя семейство. Миналата година родих без никакви проблеми здраво и доносено бебе 4,500кг.
Успех желая на всички болни и нека не се предават. Винаги има шанс.
Д-р Руйчев
Posts: 146
Joined: Thu Mar 25, 2010 5:40 pm
Contact:

Re: Страхотни болки от дискова херния

Post by Д-р Руйчев »

Драга млада майко, много се радвам за резултата и за Вас! 4 500 новородено?! :D Честито! И Ви благодаря за постижението, която и да сте! ДРБР
aimilios
Posts: 1
Joined: Sat Jun 11, 2011 12:54 pm
Contact:

Re: Страхотни болки от дискова херния

Post by aimilios »

и аз съм с дискова херния на ниво л5 с1 . биха ми една инжекция доплофов мисля , че беше в кръста и ми блокираха нерва (тибиалиса) после започнаха мойте мъки. хапчета невалин и мелгама да се въстанови нерва , ама не се въстановява а на всичко отгоре сега пак се е притиснало коренчето и ходя много трудно дори и до тоалета..малкият пръст на десният крак ми е изтръпнал и нямам сила като се движа.....с една дума тъзи инжекция повече ми навреди отколкото ми помогна...докторите ми викат да не го вземам при сърце , щото един ден пак щяло да се случи и без инжекцията...е да ама един ден много неща могат да се случат според мен.. за мен е важно, че некомпетентоста на др. МОМЧИЛ ГЕОРГИЕВ от ДЦК1"СВЕТА КЛЕМЕНТИНА" гр. ВАРНА не докараха до това състояние за жалост...не е трябвало да ми я поставя в кръста щото самото лекарство е блокирало нерва и го е заклещило още повече ... Обадих му се и му казах ама той ми вика, че не бил виновен било обратна реакция...дрън дрън.. както и да е ..та мисълта ми беше какво да предприема от тук на такък , че да се въстановя..? ако може др. РУЙЧЕВ да си даде мнението..благодаря
Д-р Руйчев
Posts: 146
Joined: Thu Mar 25, 2010 5:40 pm
Contact:

Re: Страхотни болки от дискова херния

Post by Д-р Руйчев »

Нямам какво друго да Ви кажа, освен да се обадите по телефона и да преценим на живо какво може да се направи. За да говорим ясно, кратко и смислено, преди това прочетете най-често задаваните въпроси в сайта БОЛКА.БГ
Апропо - имайте предвид, че кортикостероид да предизвика възпаление е по-рядко и от изключение. Аз, разбира се, няма да Ви правя инжекции, а акупунктурни процедури. Успех Ви желая и не се бавете, ако ще се обаждате.
Land Rover

Re: Страхотни болки от дискова херния

Post by Land Rover »

Здравейте (колеги :cry: ) На кратко; на 39 години съм миналата година я изкарах с ужасни болки (работейки) на края си влачех левия крак L4/L5. Ходих при много доктори (включително софия) (аз съм от Бургас), то не бяха рехабилитатори, неврохирурзи, известни чъкръкчии, доктори специализирали в Япония и Белгия. То не беше мачкане и бодене с игли. Накрая по случайност открих доктор и то в Бургас, който препоръчвам горещо. Казва се д-р В.Гинев телефона му е 0888/934-664 http://yumeiho-do.com/kontakti.html . Вдигна ме за месец на крака, нямам изстръпнал крак и никакви болки. От тогава минаха 6 месеца и на скоро се прищипах отново, не можех дори да стана, оправи ме с 2 процедури (една седмица почивка). А някои от величията в докторската гилдия ми казваха - Така ще е просто трябва да свикнеш с болката и да живееш с нея. Пращал съм много приятели и познати всички са възхитени от уменията му. Надявам се с тази информация да съм помогнал на още някой. Скорошно оздравяване на всички, успех.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 12 guests