КОГАТО КАСАТА НЕ ПЛАЩА НИТО ЛЕВ...

Този ФОРУМ е предназначен за вас, страдащите - да задавате въпроси и обменяте мнения и опит в областта на болката и нейното лечение.
Post Reply
Д-р Руйчев
Posts: 146
Joined: Thu Mar 25, 2010 5:40 pm
Contact:

КОГАТО КАСАТА НЕ ПЛАЩА НИТО ЛЕВ...

Post by Д-р Руйчев »

Тези дни на преглед в кабинета дойде една дама , която между другото попита:"Това ли е клиниката Ви?" "Да,казах, а на Вас какво Ви трябва? С психолозите ни /които твърдя, че са на Европейско ниво/ сме в телефонна връзка, анестезиологичните сестри са на повикване, а известни софийски болници само чакат повод да наемем от тях операционна зала срещу съответното заплащане, разбира се. Всичко се планира и записва предварително."
Тогава жената се усмихна разбиращо и се отпусна. А аз научих какво се е случило!
В някакъв форум /от който пациентката е дошла!/ обсъждали КЛИНИКА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА БОЛКАТА /т.е. нас!/ и имало коментар, че:"там се вижда само докторът". Няма ли друг персонал, един вид?! Те не знаят, че нашите млади пациенти ме кръстиха "фронтмен", защото оркестърът бил скрит зад сцената. Но аз се замислих друго:хората не са длъжни да прочетат първо историята на клиниката в този сайт и не могат да направят разлика между ЧАСТНА и КЕШОВА клиника в България. Затова реших да се обърна към вас:
ДРАГИ КЛИЕНТИ, разликата е в това, че другите Частни клиники могат да получават пари от пациентите, но и от Здравната каса. Тъй като няма Клинична пътека ЛЕЧЕНИЕ НА ХРОНИЧНА БОЛКА при нас цялата издръжка се поема от самите страдащи. Тоест в постоянното присъствие на сестри, асистенти, регистратори и т.н. един лечебен сеанс не би струвал 30 лв, а примерно 60-80лв. И няма как да е иначе, нали? Отделен въпрос е, че още когато бяхме в структурата на "Св.Анна" София, /а не просто в сградата й/ Отделението за лечение на болката бе създадено на функционален принцип/да може да организира и свърши работа/, а не на хотелски принцип - къщичка със собствен стационар. Така е най-евтино и бе достатъчно ефективно, за да се направят първите в България и останали единствени акупунктурни процедури на травматични коми, мозъчни кръвоизливи и др. подобни още в самата реанимация... С няколко чудесни резултата, впрочем...
Д-р Руйчев
Posts: 146
Joined: Thu Mar 25, 2010 5:40 pm
Contact:

Re: КОГАТО КАСАТА НЕ ПЛАЩА НИТО ЛЕВ...

Post by Д-р Руйчев »

Тази сутрин по телевизията бивш главен секретар на Министерството на Здравеопазването говорил, че над 40% от парите на Касата се попилявали неефективно разпределени по заболявания, клинични пътеки за болниците и съвсем наизуст за извънболничната помощ. Някакъв зрител ми се обади по телефона за да попита такъв ли е случаят с ЛЕЧЕНИЕТО НА БОЛКАТА? Защото от невролозите например не виждал никаква помощ за дисковата си херния, а те само го слагали на легло в Нервното отделение и си прибирали "клиничната пътека". Дори надписвали в епикризата неща, които не са верни! Отговорих му, че това е положението. И дори по-лошо, защото различните лекарски специалности се борят за по-скъпи "пътеки", а ЛЕЧЕНИЕТО НА БОЛКАТА дори не е специалност. /Виж http://bolka.bg/bg/about/prva-v-blgariy ... -klinikata / Телефонът прекъсна, кой знае от кои снегове и студове звъняха. Не можах да довърша мисълта си и затова реших да го направя тук, защото е публичен въпрос:
През последните три години разбрах, че много по-важно е да се решават чисто медицинските проблеми по болката - изследване, лечение, нововъведения, отколкото да губя време за административни и финансови битки с управници и чиновници. В този смисъл отношенията с пациентите ни са много по-чисти и ефективни - те плащат кеш, а ние развиваме една модерна специалност! Уви, това е единственият начин съвременна България да не отсъства от картата на професионалният медицински свят! И в същият момент е някаква форма на почтена взаимопомощ "лекар-пациент".
Маргарита

Re: КОГАТО КАСАТА НЕ ПЛАЩА НИТО ЛЕВ...

Post by Маргарита »

Докторе, не се притеснявайте за нищо! Вие вършите много добра и много благородна работа,всички българи имаме нужда от повече такива хора! С риск да раздразня някого тук и против собственият си интерес ще Ви кажа, че един сеанс при Вас струва колкото посещение при столична маникюристка :roll: Не се подценявайте толкова, защото неможещите лекари и китайци взимат два пъти повече!
Д-р Руйчев
Posts: 146
Joined: Thu Mar 25, 2010 5:40 pm
Contact:

Re: КОГАТО КАСАТА НЕ ПЛАЩА НИТО ЛЕВ...

Post by Д-р Руйчев »

СЪОБЩЕНИЕ: колеги от чужбина ме посъветваха да допълня към "Клиника за лечение на болката" определението НЕЗАВИСИМА. Това означавало, че не се финансира по никакъв начин от Здравно-осигурителната ни система. Струва ми се има логика в това и благодаря за подсещането им! :idea:
Антония

Не чакайте лекари да ви изпратят при д-р Руйчев!

Post by Антония »

Не очаквайте това по много и различни причини! Аз бях при него преди 6 години още в Окръжна болница с болки от дискова херния. Слава Богу, не влязох в Неврологията, а при него! Останах много доволна и щастливо си живях здрава тези години, докато сега случайна травма не ме накара да го потърся пак. По семейни и други поводи мога да си дам сметка какъв разпад по болниците е настанал точно в този период и каква отчужденост мъчи лекарите към всичко! Ако тогава въпросът беше как докторите от други специалности ще приемат "странна" новост като Отделение за болката, ще си взаимодействат ли с него или ревниво ще се направят, че не го виждат?!, то сега никой и не помисля за новости! За какво им е? Не стига, че не са напуснали България... Освен това клиниките вече гледат да си крадат пациенти заради "клиничните пътеки" и т.н. Кой да мисли за комплексно болнично обслужване, да те насочва и прочие? Пълна дезинтеграция! За щастие обаче пък интернетът се разви по същото време и пак намерих доктора чрез този сайт! Тук във форума да знаете, че има много полезни неща за дисковата болест! Работата се е развивала през всичкото това време и от една страна всичко става по-лесно сякаш. Вярно, няма здравна Каса! Но пък има свобода и честен професионализъм. Може би защото е извън онази система на разруха. И пак ви казвам: не очаквайте доктори да ви изпратят тук! Просто няма такава система още. Дано един ден и това стане. На всички страдащи пожелавам здраве, а на доктора двойно! И да опише онези новости за дисковата болест, за които си говорихме!
Д-р Руйчев
Posts: 146
Joined: Thu Mar 25, 2010 5:40 pm
Contact:

Re: Не чакайте лекари да ви изпратят при д-р Руйчев!

Post by Д-р Руйчев »

Антония, благодаря за добрите думи! Аз вече съм го публикувал, дано да е разбираемо:
http://bolka.bg/bg/blog/narchnik-za-diskovata-bolest
Луд от мъка

Re: КОГАТО КАСАТА НЕ ПЛАЩА НИТО ЛЕВ...

Post by Луд от мъка »

Това с Касата е престъпление! Само си помислете как раково болните са оставени на близките им в най-текият момент, когато се разкъсват между обреченост и фалиране на семейството, а умиращият вие от болки... Намам думи за тази "цивилизация" и здравна солидарност!
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests